2017 yılı Aralık ayında yayınlanması beklenen ISO 45001 standardı, aslında belli bir sektörde faaliyet gösteren işletmeleri hedef almamaktadır. İşletmenin kamu sektörü veya özel sektörde olması da önemli değildir. Ayrıca işletmede çalışan elemanların sayısı, veya işletmenin üretim kapasitesi ile de ilgili değildir. Kısaca faaliyetleri sırasında iş sağlığı ve güvenliği kokusunda riskler taşıyan ve bu tehlike ve riskleri kontrol altına almak isteyen her sektörden ve her büyüklükte işletme, bünyesinde ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’ni kurabilir ve bu standardın gerekliliklerini sağladığı takdirde ISO 45001 belgesi alabilir.

Bu standardı uygulayan ve yöneten işletmeler, çalışanların can sağlığı ve aynı zamanda işletmenin mal varlığı açısından tehlike teşkil eden iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda zamanında gerekli önlemleri almış ya da en azından bu risklerin ortaya çıkma ihtimalini en düşük seviyeye çekmiş olmaktadır. Ancak işletmelerin sadece 45001 standardını kurmaları ve bu belgeyi almaları yetmemektedir. Aynı zamanda sistemi uygulamak, denetim altında tutmak, zamanında gerekli iyileştirmeleri yapmak ve sürekliliğini sağlamak gerekmektedir. Temelinde Kalite Yönetim Sistemi yattığı için, bilinen planla, uygula, kontrol et ve önlem al döngüsü (PUKÖ döngüsü) bu sistem için de söz konusudur.

Keza ISO 45001 belgesi sahibi işletmeler, beyan ettikleri iş sağlığı ve güvenliği politikasına uygunluk olarak hareket etmek ve bu konuda üçüncü kişilere karşı güvence sağlamak durumundadır. Belgenin geçerlik süresi üç yıldır ve her yıl ara denetimlerle sistemin sürdürüldüğünün kanıtlanması gerekmektedir.

Bu sayılan gereklilikleri yerine getiren ve bu hedefe doğru yürüyen bütün işletmeler ISO 45001 belgesi alabilirler. Bu belge, çok riskli faaliyetler gösteren ve üretim yapan işletmeler yanı sıra, daha düşük riskli faaliyetler gösteren ve hizmet üreten işletmeler tarafından da alınabilir. Çünkü burada önemli olan faaliyet konusu veya riskin seviyesi değildir. Önemli olan iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmek ve çalışanları bu tehlikelerden korumaktır.

ISO 45001 belgesi bu işletmelere, daha verimli çalışma ve piyasada rekabet gücünü arttırma konusunda da katkı sağlamaktadır.