Ülkemiz 2009 yılında, Kyoto Protokolü’ne de taraf olmuştur. Bu paralelde ülkemizde iklim değişiklikleri ile mücadele kapsamında birçok önlem alınmakta ve yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda çeşitli yasal düzenlemeler yapılmaktadır.
ISO 14064 standardı, bir şirketin sera gazı emisyonlarının düzgün bir şekilde raporlanması, envanterlerinin çıkartılması, sera gazı emisyonlarının düşürülmesi ya da iyileştirme projeleri geliştirilmesi konusunda bir rehber olarak kullanılmak üzere hazırlanmıştır. 2006 yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından çıkarılan bu standart, gönüllü olarak sera gazı düşümlerini amaçlamaktadır ve tarafsız duran bir politikaya sahiptir.
Ülkemizde, henüz bir zorunluluk olmasa da bu süreçte hazırlıklı olmak isteyen şirketler sera gazı emisyon envanterlerini çıkarmaya başlamıştır. Bu şekilde risklerini düşürmüş olacak, rekabet gücünü artıracak, çevresel ve sosyal sorumluluklarını göstermiş olacak ve geleceğe yönelik mevzuata hazırlıklı olacaklardır.
ISO 14064-1 standardı, sera gazı envanterlerinin şirket seviyesinde tasarımı, geliştirilmesi, yönetilmesi ve raporlanmasına yönelik ilkeler ve koşulları belirler.
ISO 14064-2 standardı, sera gazı emisyonlarını düşürmek için özel olarak tasarlanan sera gazı projelerine ya da projeye dayanan faaliyetlere odaklanmıştır.
ISO 14064-3 standardı, sera gazı envanterlerinin doğrulanması için gerekli ilkeler ve gerekler konusunda bilgi verir.
Sera gazı envanteri bir şirkete ait bütün emisyonların tespit edilmesi esasına dayanır. Bu emisyon envanteri, bağımsız bir denetim firması tarafından doğrulanması ve belgelendirilmesi halinde geçerli olmaktadır.
İşletmelerinde ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi’ni kuran şirketler, doğal olarak bir de bu sistemin belgesini almak isterler. ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi Belgesi’ni almak için bir belgelendirme kuruluşuna başvuran şirketlerin sadece belgelendirme kuruluşundan temin edecekleri başvuru formunu doldurmaları yeterlidir. Bunun dışında bir de, sistem kurulurken hazırlanmış olan bütün dokümanların belgelendirme kuruluşuna açılması yeterlidir. Belge talep eden şirketlerin başka bir evrak sunmaları gerekmiyor.
ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi Belgesi almak için yapılacak başvuruda hangi evrakın verilmesi gerektiği konusunda daha detaylı bilgi almak, hatta bu belgeye sahip olmak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun yönetici ve çalışanlarına başvurmakta vakit kaybetmeyiniz.