Bilgi teknolojileri, ülkemizde her geçen gün daha fazla büyümekte ve gelişmektedir. Özellikle de yazılım alanı, büyümede lokomotif görevi yerine getirmektedir. Yazılım alanı bilişim sektöründe önemli bir yer tutarken, aynı zamanda diğer sektörleri destekleyen bir işleve sahiptir. Gittikçe artan firma sayısı, iş gücü, deneyim ve sermaye, ülkemizin rekabet gücüne de katkı sağlamaktadır. Bu yüzden bu hızlı büyümenin kalıcı ve sürdürülebilir olması için, yazılım süreçlerinin, planlanabilir olma, ölçülebilir olma ve izlenebilir olma özelliklerine sahip olması gereklidir.
Şirketler başarılı olmak için, proje planlaması, risk planlaması, ölçümleme, görev dağılımı, tedarik, bakım ve onarım gibi aşamaları ve alt süreçleri iyi belirlemiş olmalıdır. Bunun yanında yazılım süreçlerinin iyileştirilmesi ve her sürecin yetenek düzeylerinin ve kurumsal olgunluk düzeyinin belirlenmesi için, ISO 15504 Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi’nin (SPICE) kurulmuş olması ve çalıştırılıyor olması çok önemlidir.
15504 Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi’nde mühendislik süreçlerine verilen önem daha ön plandadır. Uluslararası bir değerlendirme modeli olan bu standart, yazılım süreçlerinin değerlendirilmesine olanak tanıyan bir alt yapı standardıdır. Şirketler, kurdukları ve uyguladıkları süreçleri iyileştirmek, ihtiyaçlar doğrultusunda şirketin değerlendirilmesini sağlamak için bu standardı kullanıyorlar.
Bu standardın kurulması ve çalıştırılması sayesinde, şirketlerin ayrı bir denetim şirketi tarafından denetlenmesine gerek kalmamaktadır.
Yazılım süreçlerini iyileştirmek ve süreç yeteneklerini belirlemek için hazırlanan SPICE, belgelendirme amacı taşımamaktadır. Ancak ülkemizde ilk defa 2010 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından bir teknoloji firması denetlenmiş ve ISO 15504 Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi Belgesi verilmiştir.
Türk Standartlar Enstitüsü’nün, uluslararası SPICE denetimcisi belgesine sahip uzman bir ekibi bulunmakta ve SPICE eğitimleri, değerlendirme ve belgelendirme çalışmaları yaparak, ülkemizde yazılım kalitesinin yükselmesi anlamında ciddi bir görev yerine getirmektedir.
Bugün 45 ülkede SPICE değerlendirmesi yapılmaktadır ve en çok Avrupa, Japonya, Brezilya ve Avustralya’da belgelendirmeleri çalışmaları yaygın olarak yapılmaktadır.
Belgelendirme çalışmaları sadece yazılım sektöründe değil, otomotiv, havacılık, savunma, tıp ve servis yönetimi gibi farklı sektörlerde de yapılmaktadır.
ISO 15504 Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi’nin ne olduğu, nasıl kurulduğu, ne işe yaradığı ve nasıl belge alındığı gibi konularda daha açıklayıcı bilgi almak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun yönetici ve çalışanlarına başvurabilirsiniz.