Yeni Yaklaşım Direktifleri’nde yer alan ve üzerinde CE etiketi (CE Belgesi) bulunmayan ürünlerin bu şekilde Avrupa Birliği ülkelerine girmesi mümkün değildir. Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasından sonra ülkemizde de bu tür ürünlerin üretilmesi ve piyasaya sürülmesi mümkün değildir. Direktiflerde yer alan ürün gruplarına giren bir ürün CE etiketi olmaksızın üretilemez ve satışa sunulamaz.
Diğer üçüncü ülkelerden de bu tanımlamaya uygun ürünlerin birliğe üye bir ülkeye gönderilmesi için yine ürün üzerinde CE etiketinin bulunması gerekmektedir. Yani üçüncü ülkelerde üretilen bu ürünlerin, canlıların sağlığı ve güvenliği ve çevre koşulları bakımından, belirlenen kriterler ve teknik gerekliliklere uygun olması gerekmektedir. Bu uygunluk, ürünlerin tasarım çalışmalarından başlayarak üretim aşamalarına kadar, Yeni Yaklaşım Direktifleri’ne göre gerekli uygunluk değerlendirme süreçlerinden geçmeyi gerektirmektedir. Ancak bu uygunluk sorumluluğu, Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan ithalatçı firmalar üzerindedir. Yani ithalatçı firmalar, ithal ettikleri ürünlerin Avrupa Birliği normlarına uygun olduğunu garanti etmek zorundadırlar.
Genel kural olarak, ürünlerin CE etiketli (CE Belgeli) olarak piyasaya sunulmasından, yani ürün üzerine CE etiketini iliştirmekten üretici firmalar sorumludur.
CE etiketi, ürünün Yeni Yaklaşım Direktifleri’ne uygun olarak üretildiğini ve belgelendirildiğini gösterir. Yani CE işareti, ürünün, insanların sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitkilerin yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicilerin korunması noktlarında asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.
Uygulamada CE işaretinin ürünlerin üzerine yasadışı şekilde konulduğuna rastlanmaktadır. Avrupa Birliği dışında üretilen ve standartlara uymayan ürünlerin Avrupa Birliği piyasasına sunulması için bu yolu kullanan insanlar ve firmalar bulunmaktadır. En çok kullanılan yöntem, ürün üzerine konulan CE işaretinin, Fransızca Conformité Européenne ifadesinin baş harfleri yerine, China Export (Çin ihraç malı) ifadesinin baş harflerinin kullanılmasıdır. Üstelik CE harfleri, orijinalinden ayırt edilemeyen boyut ve özellikte ürün üzerine konulmaktadır.
Bir diğer usulsüzlük de, ürün ile ilgili teknik dosya hazırlamadan ürün üzerine CE etiketinin konulmasıdır. Bu tür uygunsuz davranışlar ile mücadele sürdürülmekte ve ağır yaptırımlar uygulanmaktadır.
Sonuç olarak, CE belgelendirme çalışmaları ile ürünlerin, Avrupa Birliği’nde serbest dolaşımı ve bu çerçevede teknik engellerin kaldırılması sağlanmış olmaktadır. Elbette üretici firmalar açısından firma imajının kuvvetlenmesi ve rekabet üstünlüğü elde edilmesi gibi avantajlar da sağlamaktadır. Diğer yandan ülkemizdeki üretici firmalar bu sayede sadece birlik ülkelerinde değil, küresel anlamda pazar yaratma imkanı da bulmaktadır.
TÜRCERT belgelendirme kuruluşu ağırlıklı olarak belgelendirme çalışmaları yapmaktadır. Ancak bunun yanında müşterilerine çeşitli test ve muayene çalışmaları gibi teknik hizmetler de vermektedir. Bu açıdan, CE işareti konusunda tereddüt duyulan noktalar varsa ve CE belgelendirmenin ne olduğu ve ne işe yaradığı konusunda daha detaylı bilgi almak istenirse, TÜRCERT belgelendirme kuruluşunun değerli çalışanları her zaman yanınızda olacaktır.