Helal Gıda standartları, gıda ürünlerinin sadece üretilmesi sürecini değil, ham madde alım işleminden ürünün hazırlanarak tüketiciye sunulmasına kadar bütün süreçleri kapsamakta ve her adımda dini ilkelere uygun faaliyet gösterilmesini gerektirmektedir. Böyle olunca üretilen gıdaların bileşiminde bulunan bütün katkı maddelerinin de, kaynak ve elde ediliş yöntemleri bakımından dini kriterlere ve insani gereklere uygun olması gerekmektedir.
Ayrıca üretim süreçlerinin son aşaması olan, ürün paketleme malzemelerinin ve depolama ve sevkiyat koşullarının da dini kriterlere ve insani gereklere uygun olması beklenmektedir.
Helal Gıda standartları, aynı zamanda şu düzenlemelere de uygunluk gerektirmektedir:
- GMP İyi Üretim Uygulamaları Sistemi
- GHP İyi Hijyen Uygulamaları Sistemi
- HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi
Helal Gıda sektörü gittikçe büyümekte ve gıda üreten firmalarda, Helal Gıda Belgesi daha fazla aranmaktadır. Gıda üreten firmalar, bu belgeyi taşıyan ürünlerin, dinin emrettiği koşullarda üretildiğini taahhüt etmiş olmaktadır.
Türk Standartları Enstitüsü, helal gıda konusunda hassasiyet gösteren insanların sıkıntılarını ortadan kaldıracak olan Helal Gıda belgelendirme çalışmalarına 2011 yılında başlamıştır. Gıdaların üretilmesi, paketlenmesi, nakledilmesi, depolanması ve satışa sunulması aşamalarını içeren gıda zincirinde, Helal Gıda belgelendirmesi yapılarak, inançlı insanlara güvenilir beslenme imkanı sunulmuş olmaktadır.
Gıda sektöründe faaliyet gösteren bütün kuruluşların Helal Gıda Belgesi alabilmeleri için, Türk Standartları Enstitüsü’ne veya bir belgelendirme kuruluşuna müracaat etmeleri gerekmektedir. Belgelendirme kuruluşu ile fiyat ve çalışma koşulları üzerinde anlaşıldıktan sonra bir sözleşme imzalanır. Sonrasında da belgelendirme kuruluşu, bir denetçi veya denetçiler görevlendirerek, uygunluk değerlendirme çalışmalarını başlatır.
Belge talep eden kuruluşun ofis ve tesislerinde yapılacak denetleme çalışmalarında, ürün ham maddeleri, kullanılan katkı maddeleri, üretim süreçleri, temizlik ve sağlık koşulları yerinde izlenir. Bu çalışmada tespit edilen küçük uygunsuzluklar varsa bunların giderilmesi beklenir. Çalışmalar tamamlanınca da denetçiler bir rapor düzenleyerek belgelendirme kuruluşuna teslim ederler.
Belgelendirme kuruluşu bu rapor üzerinde değerlendirme çalışmasını yapar ve firmanın Helal Gıda Belgesi’ni almasına karar verirse belgeyi düzenleyerek teslim eder.
Uygunluk değerlendirme çalışması, bağımsız ve tarafsız bir belgelendirme kuruluşu tarafından yapıldığı için, firma Helal Gıda Belgesi’ne sahip olmakla piyasada güven ve itibar kazanır. Aynı zamanda rakiplerine karşı da bir avantaj elde eder. Sistem kuruluşu sırasında diğer kalite sistemleri koşulları da sağlanmış olacağından, üretim hataları azalır ve verimlilik artar.
TÜRCERT belgelendirme kuruluşu, denetim ve uygunluk değerlendirme çalışmaları yapan bir kuruluştur. Bu faaliyetlerini ilgili akreditasyon kuruluşlarından aldığı yetkiye dayanarak sürdürmektedir. Helal Belgesi’nin ne olduğu ve bu belgeyi alan firmanın nasıl belirlendiği konularında daha fazla bilgi almak isteyen kuruluşlar, ya da Helal Belgesi almak isteyen kuruluşlar, hiç çekinmeden TÜRCERT belgelendirme kuruluşuna gelebilirler. TÜRCERT, uzman bir yönetici ve çalışan kadrosuna sahiptir ve kuruluşların çeşitli yönetim sistemleri ile ilgili her türlü talebini karşılayacak güçtedir.