İslam dinine inananlar için helal ve haram kavramlarının önemi çok büyüktür. İnanışları gereği insanlar haramdan uzak durmaya ve helal gıdalar ile beslenmeye özen göstermektedir. İslami kurallara uygun koşullarda üretilen helal gıdaya ulaşabilme ve bu amaçla hazırlanmış temiz ve güvenilir gıda ürünlerini kullanma ihtiyacı, bugün dünyada daha fazla yaygınlaşmaktadır. Müslümanlar bugün dünyanın her yerinde yaşamaktadır. Gıdaların hangi koşullarda ve hangi kriterlere uygun üretilmiş olduğu konusu, özellikle müslüman olmayan ülkelerde yaşayan insanlar için ciddi bir konudur.
Yerli ve yabancı çok sayıda kuruluş, helal ürünlerin belirlenmesi ve insanların bu ürünlere kolayca ulaşabilmesi amacı ile bir takım kriterler tespit etmeye ve yöntemler geliştirmeye çalışmaktadır. Bütün bu çalışmaların, üreticilerin uyabileceği, denetlenebilir ve güvenli ürün prensiplerini içeren bir standart haline getirilmesi artık bir gereklilik haline gelmiştir. Bütün bu çalışmalara genel olarak Helal Belgelendirme çalışmaları denmektedir.
Bu kapsamda ilk adım 2013 yılında Helal Gıda Proje Komitesi’nin kurulması olmuştur. Bu komite, ülkemiz yanında Avusturya, Hollanda, Makedonya, Belçika, İsveç ve Hırvatistan standardizasyon kuruluşlarının ortak kararı kurulmuştur. Bu komite çalışmalarını tamamladığında, Avrupa Standardizasyon Komitesi’ne üye ülkeler, kendi ulusal standartlarını iptal edecek ve bu standardı uygulamaya alacaktır.
Bugün için her ülke kendi içinde helal gıda standardizasyonu ve belgelendirme çalışmalarını yürütmektedir. Bizde Türk Standartları Enstitüsü 2011 yılında belgelendirme çalışmalarına başlamıştır. TSE bu çalışmalarında, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü tarafından hazırlanan TS OIC/SMIIC 1: 2011 Helal Gıda Genel Klavuzu’nu ve TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Helal Gıda Belgelendirme Yönergesi’ni esas almaktadır. Dünyada ise helal gıda belgelendirmesini ilk yapan ülke Malezya’dır.
Helal Gıda Belgesi, ürünlerin sadece islam dini açısından helal veya haram olması durumunu belgelememektedir. Belgelendirme kriterleri arasında, aynı zamanda üretim sırasında temizlik ve hijyen koşullarına uyulup uyulmadığı, üretim süreçlerinin dokümante edilmiş olup olmadığı, paketleme, depolama ve dağıtım süreçlerinin açık olup olmadığı gibi kriterler de bulunmaktadır. Bu belge, ürünlerin dini değerler yanında insani değerler olarak da standartlara uygunluğunu göstermektedir.
İşletmelerinde Helal Gıda standardını uygulayan kuruluşlar, istedikleri takdirde Helal Gıda Belgesi veya Helal Gıda Sertifikası alabilirler. Bunun için firmanın bir belgelendirme kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Bu belgelendirme kuruluşlarından biri de TÜRCERT’dir.
TÜRCERT belgelendirme kuruluşu, Helal Gıda Sistemi dahil bütün yönetim sistemlerinin belgelendirme çalışmaları için, ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarından akredite olmuştur. Bu önemlidir. Helal Belgesi talep ederken ilk bakılması gereken nokta, belgelendirme kuruluşunun akredite olup olmadığıdır. Helal Belgesi düzenlemek için bugün sadece TÜRKAK Akreditasyon Kuruluşu ve Jakım (Department of Islamic Development Malaysia) akreditasyon vermektedir.
TÜRCERT’e Başvuru Formu doldurularak müracaat edildiğinde, bir belgelendirme sözleşmesi yapılmakta ve denetim çalışmaları başlatılmaktadır.
Helal Gıda Belgesi’ne veya Helal Gıda Sertifikası’na sahip olmak isteyen kuruluşlar, TÜRCERT’e başvurdukları takdirde, TÜRCERT’in deneyimli yönetici ve çalışanları her türlü kolaylığı sağlamaya hazırdır.