Türk Akreditasyon Kurumu, 2001 yılında akreditasyon hizmeti vermeye başlamıştır. 2008 yılında, Türk Akreditasyon Kurumu, karşılıklı tanınma anlaşmalarına konu olan bütün akreditasyon alanlarında Avrupa Akreditasyon Birliği ile karşılıklı tanınma anlaşması imzalamıştır.
Türk Akreditasyon Kurumu şu kuruluşların tam üyesi durumundadır:
· Avrupa Akreditasyon Birliği (EA)
· Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF)
· Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonu Birliği (ILAC)
Türk Akreditasyon Kurumu, Avrupa Birliği Bakanlığı’na bağlı faaliyet göstermektedir ve İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) bünyesinde 2012 yılında kurulmuş olan Akreditasyon Komitesi’nin başkanlığını yapmaktadır. Bu komite helal belgelendirme alanında faaliyet göstermektedir.
Türk Akreditasyon Kurumu, kısaca TÜRKAK, İslam İşbirliği Teşkilatı ve SMIIC üyesi ülkelerin akreditasyon kuruluşları arasında en çok sayıda belgelendirme kuruluşunu akredite eden ve en çok kapsamda tanınırlığı olan bir kurumdur.
Önümüzdeki 2020 yılında dünyadaki toplam Müslüman sayısının 2 milyar olacağı öngörülmektedir. Bu kadar büyük bir nüfusun Helal Belgesi konusundaki talepleri, gıda dışında, turizm, ilaç, kozmetik, finans, tekstil ve konfeksiyon gibi sektörlerde de artmaktadır.
Bu gerçekten hareketle, 2013 yılında, İstanbul’da Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu düzenlenmiştir. Bu forum bugüne kadar bütün dünyada yapılan, helal belgelendirme, standardizasyon ve akreditasyon alanındaki en büyük organizasyondur. TÜRKAK’ın önderliğinde yapılan bu forumda, islam toplumları arasında helal belgelendirme açısından farklı anlayış ve uygulamalar ortaya konulmuş ve farklı yaklaşımların ortadan kaldırılarak, helal belgelendirme konusunda ortak görüş sağlanmaya çalışılmıştır.
Dünyada helal belgelendirme faaliyetleri, Müslümanların azınlıkta yaşadığı ülkelerde, Müslümanların talepleri doğrultusunda helal ürün güvencesi sağlamak amacı ile başlatılmıştır. Müslümanların daha güvenli bir şekilde gıda tüketimini sağlamak amacı helal belgelendirme konuşulmaya başlanmış ve kabul görmüştür. Ancak farklı anlayışlar dile getirilmeye başlandıkça küresel anlamda ortak bir zemin oluşturmak üzere farklı kuruluşlar ortaya çıkmıştır. Örneğin, Dünya Helal Konseyi, Uluslararası Helal Birliği İttifakı ve İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü bunlardan birkaçıdır.
Bu kuruluşların ortak hedefi, Helal Belgelendirme standartlarını uyumlaştırmak, uygulama farklılıklarını gidermek ve dünyanın her yerinde kabul gören bir akreditasyon sürecini geliştirmektir.
İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC, Standardisation and Metrology Institution of Islamic Countries) 2010 yılında kurulmuştur. Türk Standartları Enstitüsü, 2011 yılında başladığı Helal Gıda belgelendirme çalışmalarında SMIIC 1: 2011 Helal Gıda Genel Klavuzu’nu esas almaktadır.
Bugün dünyada çok sayıda helal belgelendirme kuruluşu bulunuyor. Ancak hepsi de farklı standartlara ve sertifikasyon programlarına göre helal belgelendirmesi yapıyorlar. Hepsinin ortak noktası islami kurallara uymak olsa da islami açıdan helal kabul edilebilecek birçok konunun, teknik açıdan doğrulanması gerekmektedir. Bu olmadığı için de helal belgelendirme, kontrolsüz ve başı bozuk bir yapılanma göstermektedir. Bu bakımdan akreditasyon önemli bir araçtır. Helal Belgelendirme kavramının özü ile bağdaşmayan yaklaşımların ortadan kaldırılması ancak sağlıklı bir akreditasyon sistemi ile mümkündür.
SMIIC bünyesinde kurulmuş olan Akreditasyon Komitesi’nin ilk adımda kendisinin akreditasyon hizmetini sunmak üzere çalışması ve sonrasında da helal akreditasyon kuruluşlarının üst birliği olması hedeflenmektedir.
Helal Belgesi için yetkili akreditasyon kuruluşu hakkında daha fazla bilgi almak isteniyorsa, belgelendirme çalışmaları, muayene ve test çalışmaları ve eğitim hizmetleri alanında faaliyet gösteren TÜRCERT belgelendirme kuruluşunun yönetici ve çalışanlarına başvurmak için vakit kaybetmeyiniz.