Müslümanlar için önemli olan, sadece tüketilen gıdaların helal veya haram olması konusu değildir. Helal ve haram kavramları inanışlarının temeli olduğu kadar bir yaşam şeklidir de. Böyle olunca müslümanların aldıkları hizmetlerde de hizmetin sunum şekli, müslümanların beklentilerine uygun olmalıdır. Bunun en belirgin örneği turizm işletmeleridir. Türizm sektöründe Helal Tatil kavramı, gün geçtikçe daha çok duyulmaya ve uygulanmaya başlanmıştır. Bu ihtiyaç, islam dini esaslarına ve kurallarına uygun şekilde tatil yapmak isteyen kişiler için ortaya çıkmıştır.
Helal Tatil anlayışı ile hizmet veren, oteller, tatil köyleri ve benzeri turistik tesislerde, müşterilere sadece helal yiyecekler ve alkolsüz içecekler sunulmaktadır. Yüzme havuzları, sağlık merkezleri ve plajlar, erkek ve kadınlar için ayrı ayrı tasarlanmıştır. Aileler için özel hizmetler sunulmaktadır. Bu tesislerde özellikle bayanların dışarıdan görünmesi engellenmiş, özel olarak tasarlanmış plajlar bulunmaktadır. Ayrıca inançları gereği ibadetlerini yapacakları mescitler bulunmaktadır. Bu turistik tesislerde beş vakit ezan sesi duyulmaktadır.
Helal Tatil kavramı yanında, Helal Turlar da ayrı bir helal hizmet çeşididir. Ülkemizin islam kültürünü ve islam tarihini keşfetmek için hazırlanan turlar, tarihi ve kültürel geçmişi merak edenler için düzenlenmekte ve yapılan bütün aktiviteler ve hizmetler, tamamen dinin alçak gönüllülük ve ahlaki değerleri esasları çerçevesinde, dinin müslümanlara helal kıldığı esaslar doğrultusunda sunulmaktadır. Turlar namaz vakitlerini dikkate alacak şekilde planlanmaktadır.
Helal gıda konusunda gelince. Helal gıda, islam tarihi boyunca ya doğrudan kutsal kitapta yenilebilir olarak tanımlanmış olan ya da islam bilginlerinin yenilmesinde sakınca görmediği hayvani ve nebati bütün yiyecekler olarak tarif edilebilir. Bu tanımlamadan hareketle domuz ve domuzdan yapılmış ürünler veya parçalayıcı kara hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Ancak gıda teknolojilerindeki gelişmeler helal ve haram kavramları konusunda oldukça kafa karıştırmaktadır. Genetiği ile oynanmış ürünler, hayvan yemleri, yapay gübreler, ürün imalinde kullanılan kimyasal maddeler, nebati bitkilere yapılan ilaçlamalar, insan sağlığını etkilemesi yanında ürünün ne kadar helal olduğu konusunda da tartışmalara neden olmaktadır.
Bunun yanında sağlık ve din kurallarının birlikte yorumlanması açısından da tartışmalar sürüyor. Örneğin hayvanların dini kurallara uygun kesilmesi ama hijyen koşullarına uyulmamış olması halinde, bu hayvanların eti helal midir, haram mıdır? Bugün bu tartışamalar yapılsa da islam dininin en temel özelliklerinden biri temizliktir ve helal üretim konusunda islami kriterleri, hijyen kuralları ile birlikte düşünmek gerekmektedir.
Bu yüzden helal gıda üretimi dendiği zaman nebati ve hayvani bütün gıdaların, dinin yenmesini haram kılmadığı, hayvani gıdalarda belirlenen kesim kurallarına uygun kesim yapıldığı, sağlığa geçici veya kalıcı, kısa veya uzun vadeli hiçbir şekilde zarar vermeyen, temiz ve yararlı gıdalar üretmek anlaşılmalıdır.
TÜRCERT belgelendirme kuruluşu, ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından aldığı yetki ile, belge talep eden firmaları denetlemekte ve Helal Gıda Belgesi veya Helal Gıda Sertifikası vermektedir. Belge sahibi olmak isteyen kuruluşlar, TÜRCERT’e başvurdukları takdirde, TÜRCERT’in deneyimli yönetici ve çalışanları her zaman yanlarında olacaktır.