Artık otomotiv ana sanayi firmaları, üretimde kullandıkları birçok parça ve malzemeyi otomotiv yani sanayi firmalarından, yani tedarikçi firmalardan almaktadır. Kendi kalite güvenlikleri için de parça veya malzeme aldıkları tedarikçi firmaların belli kriterlere uymalarını ve belli bir kalitede üretim yapmalarını istemektedir. Aksi halde ana firma olarak ürünün nihai sorumlusu kendileri olacakları için, ne imajlarına, ne piyasa saygınlıklarına ne de rakebet güçlerine bir zarar gelmesini istemezler.
Bu endişelerden yola çıkarak dünyadaki çok büyük otomobil üreticileri, çalıştıkları tedarikçi firmaların denetimine ve ürün kalitelerine yönelik bir takım standartlar belirlemişlerdir. Bu üretici firmalar, Amerika, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkelerdeki firmalardır ve bu firmalar kendi stratejileri, üretim teknikleri ve kalite beklentilerine uygun şekilde kendi standartlarını oluşturmuşlardır.
Amerikan QS 9000 standardı, Fransız EAQF standardı, İtalyan AVSQ standardı ve Alman VDA 6 standardı bu özllikte standartlardır. Ancak her ülkenin kendi standartlarını oluşturması, küreselleşlemnin bir sonucu olarak uygulamada bir takım sıkıntılar yaratmış ve bütün dünyada geçerli olacak ve ortak bir anlayışı yansıtacak tek bir standart olması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu düşünceden yola çıkan Uluslararası Standartlar Organizasyonu’nun Teknik Komitesi tarafından, mevcut bu standartlar biraraya getirilerek ISO 16949 standardı hazırlanmıştır.
İşte ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi bu şekilde ortaya çıkmıştır ve bugün bütün dünyada bu standart uygulanmaktadır.
Ülkemizde de otomotiv yan sanayi firmaları, işletmelerinde ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi kurmaya ve bu standardı uygulamaya önem vermektedir. Çünkü parça veya malzeme sattıkları bütün otomobil firmaları ISO TS 16949 Belgesi’ne sahip olup olmadıklarını sorgulamaktadır.
Gerçekten de işletmelerinde bu sistemi kuran ve bu standardı uygulayan tedarikçi firmalar bir belgelendirme kuruluşuna müracaat ederek ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Belgesi talep etmektedir.
Bu belge, herhangi bir belgelendirme kuruluşuna müracaat edilerek alınabilir. Burada önemli olan nokta belge talep edilecek belgelendirme kuruluşunun, akredite bir kuruluş olup olmadığıdır. Belge verecek kuruluş, ulusal veya uluslararası bir akreditasyon kuruluşundan yetki almamışsa, ne düzenleyecekleri raporlar ne de belgeler geçerli kabul edilmez. Bu durumda tedarikçi firma boşa zaman ve emek harcamış olur.
Firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi, bu anlamda uygunluk değerlendirme, denetim ve belgelendirme çalışmalarını, ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarından aldığı yetkiye dayanarak sürdürmektedir.
ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi’nin ve ISO TS 16949 Belgesi’nin ne olduğu, ne işe yaradığı ve bu belgeyi alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında her zaman firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketine müracaat edebilirsiniz. Bu arada ISO TS 16949 Belgesi almak isteniyorsa hemen şirketimize gelebilirsiniz. Şirketimiz, deneyimli yönetici ve çalışanları ile bütün yönetim sistemleri için hizmet vermektedir.