Günümüzde turizm sadece deniz, kum ve güneş demek değildir. Turizm sektöründe bunlar elbette önemlidir ama dünyada en fazla turist ağırlayan ülkelere bakıldığında turizmin temelinde sadece bunların olmadığı anlaşılır. Bugün basit yatırımlarla sadece deniz, kum ve güneş tatilini hedefleyen işletmelerin bu tür faaliyetleri çok sıradan kalmaktadır. Bu tür turizm mutlaka önemlidir, ama tek başına yeterli değildir. Bugün yılda 50 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği Paris sadece Eyfel Kulesi ile para basmaktadır. Turizmde dünya devi diğer ülkelerde de durum farklı değildir. New York’a giden her insan mutlaka Özgürlük Anıtı’nın bulunduğu adaya gider. Moskova’da en çok gezilen yerler arasında Kremlin Sarayı, Kızıl Meydan ve kiliseler bulunmaktadır.
İşin aslı, turizm sektörü, bir takım beton veya metal yığınlarını ustaca sunabilme becerisini önde tutan ciddi bir hizmet sektörüdür. Ülkemiz İstanbul’un tarihi yarımadasını saymazsak sadece güney kıyılarını dolduran turistler ile ilgilenmektedir. Ama bu gerçek gittikçe çehresini değiştirmektedir. Artık sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan turizm faaliyetlerine önem verilmektedir. Bu çerçevede alternatif turizm denilen turizm etkinlikleri giderek daha fazla sunulmaya başlanmıştır. Örneğin, kongre turizmi, sağlık ve termal turizmi, kış sporları turizmi, golf turizmi, inanç turizmi, av turizmi, yat turizmi ve yayla turizmi bunun örnekleridir. Ancak turizm faaliyetleri çeşitlendikçe ve turizm etkinlikleri arttıkça, turizm işletmeleri açısından belirlenmiş kriterler, prensipler ve standartlara uygun faaliyet göstermek de önem kazanmaktadır.
İşte Uluslararası Standartlar Örgütü tarafından 2003 yılında yayınlanan ISO 18513:2003 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi standardının önemi bu noktada kendini hissettirmektedir. Bu sistem, farklı ülkelere seyahat eden insanların, gittikleri ülkelerde kaldıkları turistik tesislerde belli standartlara uygun hizmet almalarını sağlamak ve belli standartlarda uyarı ve yönlendirme sistemleri ile onların rahatça iletişim kurmalarına imkan vermek amacı ile tasarlanmıştır.
ISO 18513:2003 standardının temelinde şu konular yer almaktadır: kat hizmetleri ve ön büro (işaretler, rezervasyon, terminoloji); eğitim; güvenlik; voltaj ve elektrik fişleri; sağlık (yiyecek ve içecek, güvenlik, eğitim, satın alma) ve çalışanların performansnın ve sunulan hizmetlerin değerlendirilmesi.
Bir işletme bu standartları sağladığı ölçüde iç ve dış pazarlarda rekabet gücü kazanır, sektörde imaj ve prestijini yükseltir, işletmenin verimliliğini ve karlılığını arttırır. Bunu elde etmek için de işletmede ISO 18513:2003 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi standardının kurulması ve uygulanması gerekmektedir. Sonrasında bir belgelendirme kuruluşundan alınacak ISO 18513:2003 Belgesi ile standartlara uygun hizmet verdiğini kanıtlamış olur.
TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi olarak, işletmelerinde ISO 18513 Turizm Yönetim Sistemi’ni kurmak ve ISO 18513 Belgesi’ne sahip olmak isteyen bütün turizm işletmelerine deneyimli ve uzman bir kadro ile hizmet veriyoruz. ISO 18513 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi Belgesi’nin neden alınması gerektiği hakkında aklınıza takılan her soruyu bizlere danışabilirsiniz.