RoHS direktifinde tanımı yapılan elementlerin ve kimyasal maddelerin, insan sağlığı açısından ne kadar zararlı oldukları bir gerçektir. Özellikle kurşun en teklikeli elementlerden biridir. Kurşun sadece solunum yolu ile değil, sindirim yolu ile de vücuda girmekte ve çok ciddi sağlık sorunları yaratmaktadır. Bilinen en ağır etkileri merkezi sinir sistemini tahrip etmesidir. Bu etki çocuklarda çok daha fazla olmaktadır. Bunun yanından kurşun, böbreklerin çalışma düzenini bozmakta ve üreme sistemlerini yıpratmaktadır. Güçsüzlük, hafıza kaybı ve çeşitli kan hastalıklarına yol açması gibi daha bir dizi problem yaratmaktadır. Diğer ağır metaller ve kimyasallar da benzer sonuçlara yol açmaktadır.

Sadece insan sağlığı değil doğa da bu zehirli maddelerden çok etkilenmektedir. Toprağın, suyun ve havanın, RoHS Belgesi’ne sahip olmayan atık ürünler ile temas etmesi halinde, uzun dönemde ciddi bir kirlenmeye yol açtığı bilinen bir gerçektir. Bu kirlenme sadece üzerine atılan veya içine gömülen atıklar yüzünden değil, geri dönüşüm çalışmaları sırasında ve test ve analizler sırasında açığa çıkan gazların önce havaya karışması ardından asit yağmurları şeklinde toprağa geri dönmesi ile de gerçekleşmektedir. Bu tür ağır metaller, yeryüzünde kalıcı tahribata neden olmaktadır. Toprak, hava ve sudaki biyolojik yaşamın son bulması gittikçe hızlanmaktadır.

İşte yukarıda sayılan bu nedenlerle elektrikli ve elektronik eşya üreten firmaların RoHS Belgesi almaları son derece önemlidir. Sadece Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından değil, insan ve çevre sağlığına duyarlılık gösteren bütün dünya ülkeleri tarafından RoHS direktifine uygun üretim esas alınmaktadır. Bu yüzden elektrikli ve elektronik eşya üreten firmalar, üretim modellerini, yöntemlerini ve üretim tesislerini mutlaka söz konusu direktif usul ve esaslarına uygun hale getirmekte ve bu şekilde bir yandan rekabet ve piyasa üstünlüğü elde ederken bir yandan da çevre koşullarını ve insan sağlığını gözeten bir yaklaşım sergilemektedir. Bütün üretim süreçlerini bu doğrultuda organize etmekte, bu sayede üretim sırasında tehlikeli ve zehirli ağır metallerin kullanımını kısıtlamakta ve firmanın imajı açısından tüketici güven endeksini yukarıya doğru çekmiş olmaktadır.

Bazı firmalar RoHS koşullarına uygun olarak üretilen elektrikli ve elektronik eşyaların ürün kodlarında değişiklik yaparken, bazı firmalar bu kodları değiştirmemekte ve paketleme sırasında RoHS uyumludur şeklinde bir ifade kullanmaktadır. Aslına bakılırsa insan ve çevre sağlığı açısından, RoHS direktifinde sayılan maddeler zararlıdır ama üretim sırasında faydaları da yok değildir. Yine de üretici firmalar bu maddelerin kullanımından vazgeçmek ve zorluklarına rağmen alternatiflerini kullanmak zorundadır.

 

Firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi, her türlü belgelendirme çalışmalarında, ihtiyaç sahibi kuruluşların yanında olmaya devam etmektedir. RoHS Belgesi’ne sahip olmanın önemi hakkında ayrıntılı bilgi almak ya da RoHS Belgesi’ne sahip olmak için şirketimiz yönetici ve çalışanlarına müracaat edebilirsiniz.