RoHS direktifine uygun şekilde üretim yapan firmaların ürettikleri elektrikli ve elektronik ürünler, sadece kullanımları sırasında değil, kullanım sonrasında atık olarak da çevreye zarar vermeyecek özelliklere sahiptir. RoHS Belgesi’ne sahip bu ürünlerin atıkları, havayı, toprağı ve suyu kirletmemektedir. Bunun yanında bu şekilde üretilen elektrikli ve elektronik ürünler, geri dönüşüm işlemlerine tabi tutulduğu zaman, çalışanların meslek hastalıklarına yakalanmaması açısından da önem taşırlar.

Çevre güvenliği ve çevrenin korunması açısından zehirli elementlerin ve kimyasal maddelerin hiç kullanılmaması ya da kullanılacaksa, direktifte gösterilen sınır değerlerinin altında kalınması son derece önemlidir.

Öncelikle Avrupa Birliği ülkelerine elektrikli ve elektronik ürünler satan veya bu ürünlerin bileşenlerini satan firmaların, ürünleri için RoHS Belgesi almaları gerekmektedir. 2013 yılı Ocak ayında yayınlanan RoHS 2 direktifi bir takım küçük değişikliklerle kapsamını genişletmiştir ve bugün talep eden üretici firmalara RoHS 2 Belgesi verilmektedir.

Basit bir anlatımla, bir televizyon üreticisi, bu televizyonu imal ederken kullandığı bütün bileşenleri ve kabloları, devreleri, plastik dış kasası ve benzeri bütün parçaları için RoHS Belgesi’ne sahip olmak zorundadır. Eğer bu bileşenler ve parçalar ToHS Belgesi’ne sahip değilse, içlerinde bulunan zehirli elementler ve kimyasal maddeler zamanla kurumaya başlar ve hava ile etkileşime girerek havaya tehlikeli, kanser yapıcı ve zehirleyici partiküller yaymaya başlar. Bu havayı solumak demek, bu zehirli kimyasalları vücuda almak demektir.

Üretici firmaların öncelikle ürünlerinden ve ürünlerini oluşturan bileşenlerden ve ara parçalardan ayrı ayrı örnekler alarak akredite bir laboratuvara göndermeleri ve bu örneklerin test ve analizerinin yapılmasını istemek zorundadır. Eğer test ve analiz sonuçları olumlu çıkar ve onaylanırsa, bir teknik dosya hazırlanarak bir belgelendirme kuruluşuna müracaat etmeleri gerekmektedir.

Belgelendirme kuruluşu teknik dosya üzerinden inceleme yapar ve değerlendirme sonucunda firmanın ürettiği elektrikli ve elektronik ürünlerin insan ve çevre sağlığı açısından sorun teşkil etmediğine ikna olursa, RoHS Belgesi düzenleyerek firmaya teslim eder.

RoHS Belgesi almak isteyen üretici firmaların, mutlaka akredite olmuş bir belgelendirme firmasına başvurmaları gerekmektedir. Aksi halde alacakları belgenin geçerliliği ve değeri olmaz.

Ülkemizde de RoHS Belgesi’ne sahip olmak için üretici firmaların Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretim yaptıklarını ifade eden bir taahhüt vermeleri gerekmektedir. Uygunluk Beyan Formu bu taahhüdü içermektedir. Bu formda piyasaya sürülen şu elektrikli ve elektronik eşyalar için taahhüt verilmektedir: büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler, oyuncaklar, eğlence ve spor aletleri ve otomatlar.

 

Firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi, her türlü belgelendirme çalışmalarında, ihtiyaç sahibi kuruluşların yanında olmaya devam etmektedir. RoHS Belgesi’nin nasıl alınacağı konusunda ayrıntılı bilgi almak ya da RoHS Belgesi’ne sahip olmak için şirketimiz yönetici ve çalışanlarına müracaat edebilirsiniz.