Oteller, konaklama tesisleri, çeşitli turistik tesisler, hepsi de müşteri memnuniyetini sağlamaya yönelik hizmet vermektedir. Böyle olunca işletmelerinde kurabilecekleri belli başlı yönetim sistemlerinden birkaçı, bunlarla sınırlı olmasa da, aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından geliştirilen ve bu yılın Eylül ayında yeni revizyonu çıkarılacak olan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri memnuniyeti yaratmasının yanında, süreçler belirlenerek sorunların daha hızlı çözülmesi, bilgi akışını hızlanması, yetki ve sorumlulukların dağıtımında kolaylık sağlaması açılarından turistik tesislere büyük yararlar sağlamaktadır. Standartlar sayesinde daha sağlıklı karar alınması, eleman kalitesinin yükselmesi, hataların azalması, maliyetlerin düşmesi, verimin yükselmesi sağlanmış olmaktadır.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 22000 standardı da Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından hazırlanmıştır ve insan sağlığını hedef almaktadır. Konaklama tesislerinde hazırlanan gıdaların USO 22000 standardında olması, herşeyden önce kuruluşa uluslararası piyasada rekabet olanağı kazandırır. Keza iç pazarda da rekabet avantajı getirir. Olası riskler daha hızlı ve etkili şekilde kontrol edilir. Tehlike noktaları önceden belirlendiği için hata gıda hazırlanmasının önüne geçilir.
BRC Gıda Güvenlik Sistemi
İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu tarafından hazırlanan BRC Gıda Güvenlik Sistemi standardı, gıda güvenliği konusunda kuruluşları daha özenli olmaya yönlendirmiştir. Kuruluşlarda asgari hijyen koşulları bu standart sayesinde sağlanmıştır. Bu sistemin kurulması için işletmelerde ayrıca HACCP Gıda Güvenliği Kalite Yönetim Sistemi, Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi, Ürün Kontrolü, Süreç Kontrolü ve Personel Yeterliliği ve Hijyeni Standartları da kurulmuş olmak zorundadır.
HACCP Gıda Güvenliği Kalite Yönetim Sistemi
Amerikan ordusunda uzay çalışmaları sırasında hazırlanan HACCP standardı, tehlike analizi ve kritik kontrol noktalarının tespiti esasına dayanır. Bugün hala bir kısım gıda güvenliği sisteminin temelini oluştursa da 2006 yılında itibaren HACCP Belgesi geçerliliğini kaybetmiştir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
Bu standart, kuruluşların faaliyetleri sırasında doğal kaynakların korunmasına özen göstermeleri, toprağa, havaya ve suya yani çevreye zarar vermeyecek şekilde üretim yapmalarını sağlamaya yöneliktir. Kuruluşlar bu şekilde ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere uyum sağlamış olur. Doğal kaynaklar daha etkin kullanılacağı için harcamalar azalır ve çevre koşullarından kaynaklanan maliyetler düşer. Müşterilerin güveni kazanılır. Acil durum ve kazalara karşı kuruluş her zaman hazırlıklı olur.
HOTEQ Otel Kalite Yönetim Sistemi
Nihayet yukarıda sayılan birçok yönetim sistemini içinde barındıran HOTEQ 500 standardı, turistik amaçlı tesisler için en kapsamlı standarttır. HOTEQ 500 standardı sayesinde turistik amaçlı tesisler ve müşteriler arasındaki ilişkilerin anlaşılması ve hizmetlerin gerektiği şekilde verilmesi kolaylaşmış olmaktadır. Müşteriler, hizmet alırken daha bilinçli bir seçim yapabilmekte, turistik tesisler ise memnuniyeti yükselten bir hizmet anlayışına sahip olmaktadır.
TÜRCERT belgelendirme kuruluşu, uygunluk değerlendirme, belgelendirme ve eğitim hizmetlerini sunarken, bir taraftan da yönetim sistemlerini kurmak isteyen firmalara destek olmaktadır. Bu yüzden işletmelerinde kalite yönetim sistemlerinden hangisini kuracağı konusunda daha fazla bilgi sorgulamak ve hatta bu sistemlerden birini kurmak için, TÜRCERT belgelendirme kuruluşunun, deneyimli yönetici ve çalışanlarına her zaman başvurulabilir.