RoHS direktifi, elektrikli ve elektronik ürünlerde tehlikeli ve zararlı elementlerin ve kimyasal maddelerin kullanılmasını kısıtlayarak, öncelikle insan sağlığını ve çevrenin korunmasını hedeflemektedir. Ancak aynı oranda elektrikli ve elektronik eşya üreten firmalar da RoHS direktifi ile getirilen sınırlamalardan yararlanmaktadır. Yani RoHS direktifi sadece tüketiciler ve çevre için değil, üretici firmalar açısından da güvenilirlik sağlamaktadır. Özellikle Avrupa Birliği ve dünya pazarlarına girmek isteyen bütün eletrikli ve elektronik eşya üreten firmalar, üretim yöntemlerini, üretim modellerini ve üretim tesislerini mutlaka RoHS direktifinin usul ve esaslarına ve standartlarına uygun hale getirmek zorundadır. Aksi halde rakipleri ile mücadele ederken veya piyasada üstünlük sağlamak için çabalarken bir adım geride kalacaklardır. Artık sadece elektrikli ve elektronik eşya sektöründe değil diğer bütün sektörlerde çevre koşullarına ve insan sağlığına önem vermek birinci plandadır. Üretici firmalar bütün üretim süreçlerini bu şekilde organize etmek, üretim sırasında tehlikeli ve zehirli ağır metallerin kullanımını kontrol etmek zorundadır. Ancak bu şekilde tüketiciler nezdinde güven yaratılmış olur.
Bugün bütün dünya pazarlarında, RoHS belgeli elektrikli ve elektronik aşyaların alım satım gücü yükselmektedir. Üretici firmalar ürünleri için RoHS Belgesi almak zorundadır. Bu belgeye sahip olmak için de RoHS standardında üretim yapmak gerekiyor. Bu standardı yakalamak için de teknolojik yatırım yapmak gerekiyor.
Bu arada üretim konusunda sadece marka firmaları değil, fason üretim yapan küçük firmaları da ihmal etmemek gerekir. Fason üretim yapan firmalar açısından da buraya kadar açıklanan gerçekler aynen geçerlidir.
Unutmamak gerekir ki eletrikli ve elektronik eşya üreten firmalarda çalışan kişiler de, eğer işletmede RoHS standartları uygulanıyorsa, direktifte adı geçen ağır metallerin ve kimyasal maddelerin üretim süreçlerindeki zararlı etkilerinden önemli ölçüde korunmuş olmaktadır. Bu işletmelerde meslek hastalıklarına yakalanma riski daha düşük olacaktır. Bu açıdan da RoHS direktifi üretici güvenliği sağlamış olmaktadır.
RoHS direktifinin tehlikeli ve zararlı gördüğü maddeler, direktifin ilk yayınlandığı tarihte şu şeklide açıklanmıştır: Kurşun (Pb), Civa (Hg), Kadmiyum (Cd), Artı 6 değerlikli Krom (Cr6+), Polibromürlü bifenil (PBB) ve Polibromürlü bifenil eterin (PBDE).daha sonra 2008 yılında direktif revize edilirken şu maddeler de listeye alınmıştır: Bis (2-etilheksil) fitalat (DEHP), Butil benzil fitalat (BBP), Dibutil fitalat (DBP) ve Diizobutil fitalat (DIBP).
Bu sayılan maddelerin hemen hemen hepsi, son derece zehirlidir ve bulundukları ortama salınım yapabililrler. Bu şekilde solunum yoluyla insan vücuduna girerek sağlık riski yaratırlar. Evlerde, bu maddelerin kullanıldığı çok sayıda elektrikli ve elektronik eşya bulunmaktadır.
Firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi, her türlü belgelendirme çalışmalarında, ihtiyaç sahibi kuruluşların yanında olmaya devam etmektedir. RoHS direktifinin üretici firmalara sağladığı yararlar hakkında ayrıntılı bilgi almak ya da RoHS Belgesi’ne sahip olmak için şirketimiz yönetici ve çalışanlarına müracaat edebilirsiniz.