Sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde iş kazaları yüzünden çalışanlar yaşamlarını kaybetmekte, yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Bu konuda arka arkaya yasal düzenlemeler çıkarılmakta, resmi denetimler arttırılmakta ve işletmelerin gerekli önlemleri almaları konusunda yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak her ne kadar iş kazalarının ve meslek hastalıklarının oranında düşme görülse de hala tamemen önüne geçilebilmiş değildir.
Bugün işletmeler bir yandan yasal düzenlemeler çerçevesinde faaliyet gösterirken bir yandan da yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları göz önüne almaktadır. İşletmeler iş sağlığı ve güvenliği konusunda ortaya çıkacak tehlikeleri ve riskleri tanımlamak ve bunları yönetmek amacı ile OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi standardını uygulamaktadır.
Ancak Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), OHSAS proje grubu tarafından yapılan öneriyi dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni bir standart geliştirme çalışmaları başlatmıştır. 2004 yılında başlatılan ve taslak çalışmaları onaylanarak genel maddeleri kabul edilen bu standart henüz yayınlanmış değildir.
ISO 45001 standardının ana yapısı, ISO 9001 standardında son yapılan düzenlemeye uygun şekilde 10 maddeden oluşmaktadır. Standardın temel yaklaşımı, işletmelerin çalışma ortamı risklerini düşürmek, çalışanların can güvenliğini artırmak ve daha güvenilir çalışma koşulları yaratmak için işletmelere bir çerçeve oluşturmaktır. Özellikle küçük işletmelerde ISO 45001 standardı, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre konularında, sadece bir kişinin sorumlu olmasına imkan vermektedir. Ayrıca bu standart, işletme üst yönetimini daha fazla sistemin içine çekmektedir. Liderlik konusu, iş sağlığı ve güvenliği sisteminde daha fazla ele alınmaktadır.
Bunun yanı sıra ISO 45001 standardı, OHSAS 18001 standardına göre, iş sağlığı ve güvenliği performansının önceden önlemler alınarak geliştirilmesine daha fazla vurgu yapmaktadır. OHSAS 18001 standardının amacı, işletmenin risklerini kontrol edebilmesini ve bu konudaki performansını geliştirmesini sağlamaktır. ISO 45001 standardının amacı ise, işletmenin önceden önlemler alarak performansını arttırmasını ve sakatlıkların ve hastalıkların önlenmesini sağlamaktır.
ISO 45001 standardı risk yönetimi ve sürekli gelişim konularına daha fazla odaklanmaktadır. Bu nedenle standart, işletmeler, tedarikçi firmalar ve yüklenici firmalar ile ilgili maddeler içermektedir ve performans değerlendirmeleri daha fazla yer almaktadır.