İş sağlığı ve güvenliği konusu işletmelerin karlılık ve verimliliklerini artıran en önemli faktörlerin başında gelmektedir. İşletmelerin belli standartlar çerçevesinde faaliyet gösteriyor olması, önemli risklerin önceden tespit edilmesi, ortadan kaldırılması ya da en azından vereceği zararların en düşük seviyede olması için büyük önem taşımaktadır. İşletme yönetiminin ve bütün çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçli olması, sistemden beklenen faydanın elde edilmesi için birinci koşuldur. Bu nedenle ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin temel prensibi, yönetici ve çalışanların topluca iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçli olmaları gerektiğidir. Ancak bu durumda işletmenin verimliliği artar, rekabet gücü yükselir ve piyasada saygınlığı artar.
ISO 45001 sisteminin ikinci prensibi işletmenin karşı karşıya olduğu, büyük veya küçük bütün tehlikelerin ve risklerin tespit edilmesi ve bu konuda önlemlerin alınmasıdır. Riskler bilinmeden faaliyet göstermek, iş kazalarına ve meslek hastalıklarına davetiye çıkarmak demektir. Günümüzde yaşanan ve ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanan iş kazalarının büyük bir kısmı bundan kaynaklanmaktadır. Tehlike yaşandıktan sonra önlem almaya çalışmak, geç atılan bir adımdır. Özellikle ülkemizde yaşanan problemlerin bir nedeni de adam sendeciliktir. Alınan önlemlere uymamak ve birşey olmaz anlayışı ile hareket etmek, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının önündeki en büyük engeldir.
ISO 45001 sisteminin üçüncü prensibi dokümantasyon çalışmalarının yapılmasıdır. Bütün süreçlerin dokümante edilmiş olması, olası risklerin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması açısından önemlidir. Ancak sadece süreçlerin yazılı hale getirlimiş olması yetmemekte, bütün faaliyetlerin bu süreçlere uygun şekilde yapılması da önemli olmaktadır. Aslında ISO 45001 belgesi alındıktan sonra yapılması zorunlu olan ara denetimler bunu sağlamaya yöneliktir.
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, bir yandan da yürürlükte olan yasal düzenlemelere uyum sağlamak açısından önemli bir araçtır. Sistem tamamen risklerin analiz edilmesine dayanmaktadır ve güvenlikli, denetim altında tutulan ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmayı hedeflemektedir. Bu bakımdan işletmelerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerinde de sistematik bir kolaylık sağlamış olmaktadır.