Organik tarım konusunda gerçekleştirilen onca çabanın olumlu yönleri çok fazladır. İnsanlar tarafından organik tarım ürünlerinin tercih edilme nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bizden sonraki nesilleri korumak
Gelecek nesillerin sağlıklı olması, gıdaların doğru seçilmesine bağlıdır. Çocukların kötü beslenmeden doğacak kanser riski, yetişkinlere göre daha yüksektir. Gelecek nesillere sağlıklı besinler sunmak bir sorumluluktur.
- Toprak kayıplarını önlemek
Organik tarımsal üretiminin temelini toprak oluşturmaktadır. Geleneksel tarımsal üretimde kimyasal gübreler kullanma alışkanlığı, toprak yapısını bozmakta ve rüzgar ve suyun etkisi ile topraklar kolayca kaybedilmektedir.
- Suyun kalitesini korumak
Geleneksel tarımda kullanılan çeşitli kimyasallar veya zirai ilaçlar, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarına bulaşmakta ve başta insanlar olmak üzere bütün canlıların yaşamını tehlikeye atmaktadır.
- Enerjiden tasarruf etmek
Bir yandan tarım üretiminde kullanılan benzin veya mazotlu tarım araçları ve geleneksel tarım yöntemleri yüzünden, diğer yandan sentetik gübre ve ilaçların üretimi sırasında, diğer sanayi dallarına kıyasla modern tarım yöntemlerinde daha fazla yakıt tüketilmektedir. Oysa organik tarımda makineye duyulan gereksinim geleneksel tarıma göre daha düşüktür. Örneğin zararlı ot mücadelesi elle yapılmaktadır, tarımsal ilaç ve kimyasal gübre kullanılmamaktadır.
- Kimyasal ilaç kalıntısı bırakmamak
Zirai ilaçlar üretilmeden önce, kanser ve başka hastalıklara neden olup olması açısından araştırılmaktadır. Ancak bu ilaçlar yaşayan canlıları yok etmek için üretilmektedir ve insanlara zarar verme ihtimalleri oldukça yüksektir. Kansere neden olmakta, sinir sistemini bozmakta, doğum problemlerine neden olmakta ve genetik bozukluklar yaratmaktadır.
- Tarımsal üretimde çalışanları korumak
Tarım üretiminde kimyasal ilaç ve gübrelerin çok fazla ve kontrolsüz kullanılması, üretimde çalışanların sağlığını tehdit etmektedir. Özellikle çalışanların kansere yakalanma ihtimalleri çok yüksektir. Her yıl en azından bir milyon kişi, tarım ilaçlarından zehirlenmektedir.
- Üreticilerin gelir seviyelerini yükseltmek
Genel olarak üreticilerin çiftlik arazileri küçüktür ve aile işletmesi şeklinde çalışırlar. Organik tarım üretiminde kimyasal ilaç ve gübre kullanımının çok düşük olması hatta hiç kullanılmaması, ayrıca organik tarım ürünlerinin geleneksel tarım ürünlerine göre satış fiyatlarının bir miktar yüksek oluşu, üreticilerin gelirlerini yükseltmektedir.
- Ekonomik üretimi amaçlamak
Organik tarım üretiminde fiyatlarının geleneksel tarım üretimine göre bir miktar pahalı olduğu doğrudur. Ancak geleneksel üretimde görünmeyen maliyetler bulunmaktadır ve bu maliyetler aslında geleneksel yöntemlerle üretilen gıdaların daha pahalı olduğunu göstermektedir. Örneğin, geleneksel yöntemlerde çok çeşitli ve yüksek miktarda kimyasal kullanılmaktadır. Bunların kullanılması ile tehlikeli atıklar meydana gelmekte ve bunların ortadan kaldırılması sorun yaratmaktadır. Oysa organik tarımda kimyasal hiç kullanılmadığından, tehlikeli atık çıkmamakta ve bunların yok edilmesi için bir kaynağa ihtiyaç duyulmamaktadır.
TÜRCERT belgelendirme kuruluşu aynı zamanda tarımsal ürün belgelendirme çalışmaları da yapmaktadır. Organik tarım hakkında daha geniş bilgi ihtiyacı duyan ya da Organik Tarım Belgesi almak isteyen kuruluşlar, TÜRCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurmakta vakit kaybetmemelidir.