Ülkemizce otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren firmaların sayısı binin üzerindedir. Ancak bu firmaların içinde kabul edilebilir bir üretim standardına sahip olan, taşıt araçları üreten ana şirketlere doğrudan orijinal parça sağlayan, ihracat yapabilen ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek gücü olan firma sayısı üçyüzü bulmamaktadır. Diğerleri genellikle küçük ölçekli üretim tesisleridir.
Ancak büyüklü küçüklü bütün bu tedarikçi firmaları içine alan otomotiv yan sanayii, ürün çeşitliliği, üretim kapasitesi ve ulaştığı standartlar bakımından, ülkemizde taşıt aracı üreten ana şirketlerin ihtiyacı olan çok sayıda parça ve bileşenlerini üretebilecek seviyeye ulaşmıştır. Tedarikçi firmalar tarafından örneğin, tüm motor ve motor parçaları, fren sistemleri ve parçaları, aktarma organları, süspansiyon parçaları, güvenlik aksamları, şasi aksam ve parçaları, kauçuk ve lastik parçalar, dövme ve döküm parçaları, elektrik ekipmanları ve aydınlatma sistemleri, aküler, otomobil camları ve koltuklar üretilmektedir.
Otomotiv yan sanayii, aynı zamanda teknolojinin en hızlı geliştiği sanayi dallarından biridir. Bir yandan dünya pazarlarındaki hızlı değişim sürecini yakalamak, bir yandan da rekabet avantajı yaratmak için yan sanayi firmaları sürekli yatırım yapmaktadır. Ülkemiz, bulunduğu bölge itibariyle, ileri düzeyde bir otomotiv sanayiine sahiptir ve ülkemizde yatırım yapacak şirketler açısından da stratejik önem taşımaktadır. Ayrıca sektör ihracatının yüzde 70’e yakın bir kısmı Avrupa Birliği ülkelerine yöneliktir.
Ülkemizde otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren firmaların yüzde 30’u, uluslararası piyasalarda kabul gören, ISO 9000, QS 9000 ve ISO 14000 gibi kalite belgelerine sahiptir. Şimdi bu belgelerin arasına ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Belgesi de katılmıştır. 2009 yılında revize edilen ISO TS 16949 standardı, tedarikçi firmaların, üretim anlayışına, iş süreçlerine, denetim çalışmalarına ve müşteri memnuniyetine verdikleri önemi göstermesi bakımından önemlidir.
Otomotiv sektöründe yani sanayi firmalarının veya tedarikçi firmaların özel ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile geliştirilen ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi standardı, firmalara ciddi yararlar sağlamaktadır. Aşağıda bu yararların bir kısmı sayılmıştır:
- Ürün ve hizmet kalitesi yükselmektedir
- Müşteri ve süreç odaklı bir yapıya geçilmektedir
- Bu yapı sayesinde denetim fonksiyonları güçlenmektedir
- Müşteri ilişkilerinde iyileşme sağlanmaktadır
- Müşteri şikayetleri düşmektedir
- Hatalar ortaya çıkmadan önlenmekte ve fireler azalmaktadır
- Firma içinde bilgi akışı sistematik bir yapıya kavuşmaktadır
- Yeni ürün tasarımında iyileşme sağlanmaktadır
- Firmanın sektörde prestiji artmaktadır
- Firma ürünlerine duyulan güven yükselmektedir
- Üretim maliyetleri düşmekte, verimlilik artışı sağlanmaktadır
- Otomotiv sektöründe ürün tedarik zinciri iyileşmektedir
- Tedarik zinciri daha etkin yönetilmektedir
- Birden fazla belgelendirme denetimi ortadan kalkmaktadır
- Dış pazarlarda rekabet avantajı sağlamaktadır
- Çalışanların motivasyonu ve performansı yükselmektedir
ISO TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi kurmak ve belgesini almak isteyen firmalar, vakit geçirmeden firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi yöneticilerine müracaat etmelidir.