ISO 18513 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi standardı, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için hazırlanmış ve uluslararası özelliklere sahip bir standarttır. Uluslararası Standartlar Organizasyonu’nun hazırladığı ve 2003 yılında yayınladığı bu standart öncesinde de aslında bu yönde bir takım çalışmalar vardı. Örneğin, 1995 yılında Çin’de, hizmet sektöründe uluslararası standardizasyon konusunda yaşanan problemleri aşmak amacı ile bir toplantı yapılmıştı. Bu toplantıda, hizmetler sektöründe uluslararası geçerliliği olan bir standart oluşturmak yönünde çalışmalar yapılmıştı. Arkasından 1998 yılında Dünya Ticaret Örgütü tarafından desteklenen ve turizm sektöründe standartlaşma konusunda bir takım girişimler yapılmıştı. 2001 yılına gelindiğinde bu defa Dünya Turizm Örgütü, turizm hizmeti veren işletmelerin sınıflandırılma yöntemleri konusunu tartışmaya başlamıştı. Nihayet 2003 yılında bu çalaışmaların sonuçlarından da yararlanarak, Uluslararası Standartlar Organizasyonu, ISO 18513 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi standardını hazırlamış ve yayınlamıştır.
Bütün ülkeler sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan turizm faaliyetlerine önem vermekte ve turizm gelirlerini arttırmak için çaba göstermektedir. Önceleri turizm dendiğinde sadece deniz, güneş ve tatil turizmi anlaşılırken, bugün alternatif turizm denilen, sağlık ve termal turizmi, kış sporları turizmi, yayla turizmi, golf turizmi, inanç turizmi, kongre turizmi, av turizmi ve yat turizmi gibi turizm çeşitleri konuşulmaktadır ve her biri başlı başına birer turizm faaliyetidir.
Ancak unutmamak gerekir ki turizm sektörü bir hizmet sektörüdür. Turizm sektörü bu kadar çeşitlendikçe ve faaliyetler ve etkinlikler arttıkça, turizm işletmelerinin belirlenmiş kriterler, prensipler ve standartlar içinde faaliyet göstermesi de önem kazanmaktadır.
ISO 18513 standardı, turistik tesislerin kat hizmetleri ve ön büro işlemlerinde kullanılan işaretler, rezervasyon formları, çalışanların ortak bir dil kullanmaları, çalışanların sahip olması gereken yabancı dil seviyeleri, yangın alarm ve tehlike uyarı sistemleri gibi güvenlik sistemlerinin standardı, voltaj ve elektrik fişlerinde yeknesaklığın sağlanması, sağlık açısından yiyecek ve içecekler, gıda güvenliği ve satın alma işlemlerinde standardın sağlanması, nihayet çalışanların performansının ve verilen hizmetin değerlendirilmesine yönelik standartları ortaya koymaktadır.
Bu şekilde dünyanın neresinde olursa olsun, ISO 18513 standardının uygulandığı bütün turistik işletmeler aynı standartta hizmet vermiş olacaklardır. Bu turistik tesislere giden bütün ziyaretçiler anlaşılır ve yadırgamadıkları prosedürlerle ve uygulamalarla karşılaşacaklar, kolayca algılayabilecekleri işaretleri ve uyarıları göreceklerdir.
Ülkemizde de büyüklü küçüklü birçok turizm işletmesi, ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilmek ve firma olarak imajlarını ve prestijlerini güçlü tutabilmek için, ISO 18513 Turizm Hizmetleri Yönetim Sistemi’ni kurmakta ve ISO 18513 Belgesi almaktadır.
Firmamız TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme şirketi, turizm sektöründe hizmet veren işletmelerin belgelendirme çalışmalarında da güçlü bir kadro ve altyapı ile hizmet vermektedir. ISO 18513 Turizm Yönetim Sistemi’nin ne olduğu konusunda detaylı bilgiler almak ve ISO 18513 Belgesi’ne sahip olmak için hemen şirketimiz yönetici ve çalışanlarına müracaat edebilirsiniz.