ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’ni kurmanın ve üstüne bu standardın belgesine sahip olmanın, hem çalışanlar açısından hem de kuruluş açısından kazandırdıkları çok fazladır.
Çalışanın verimliliği artar, moral ve motivasyonu yükselir, çalışanların memnuniyeti artacağından firmaya bağlılığı da artar, iş gücü devri düşer, nitelikli insan kaynağının devamlılığını sağlar, çalışma koşulları iyileşir, ürün ve hizmet kalitesi artar.
Diğer taraftan firmanın güvenilirliği artar, müşteri memnuniyeti yükselir ve buna bağlı olarak müşteri bağlılığı artar, kontrol işlemlerinden kaynaklanan maliyetleri düşer, rekabet gücü artar, sektörde saygınlığı yükselir.
Böylesine yararlar sağlayan ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi, kuruluşların sosyal sorumluluk politikalarının belirlenmesinde ve devamlılığının sağlanmasında önemli bir işlev üstlenmektedir.
Birçok kuruluş, sosyal sorumluluk gereklerinin bir şirket kültürü haline gelmesini amaçlamıştır. Sosyal sorumluluk standartlarını uygulamaları bu yüzdendir. Bu şekilde kuruluşlar ürün veya hizmetlerini üretirken, çalışanların yasal düzenlemelerden ve ISO 26000 standardından kaynaklanan bütün haklarını sağlamakta, çalışanlar için iş güvenliği ve iş sağlığı kurallarına uymakta ve doğanın kirlenmesi ve çevrenin korunması yönünde gerekli önlemleri almaktadır.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi standartları her ne kadar sadece rehber olma özelliğinde olsa da, bir belgelendirme çalışması öngörmese de, bu sistemi kuran kuruluşların belge almak için belgelendirme kuruluşlarına gittikleri görülüyor. Bu yönde talepleri olan kuruluşların önce bir Başvuru Formu doldurmaları, arkasından da tüm dokümantasyon çalışmalarını belgelendirme kuruluşuna açmaları gerekiyor.
Bu dokümantasyon çalışmalarının başında ise Sosyal Sorumluluk El Kitabı bulunur. Bundan başka kuruluşun bu kapsamda hazırladığı politikalar, iş süreçleri, görev tanımları ve uygulama talimatları da bu dokümantasyon içindedir. Dokümantasyon dışında kuruluşun imza sirküleri, bağlı oldukları oda sicil kaydı ve ticaret sicil gazetesi fotokopileri de belgelendirme kuruluşuna verilecek belgeler arasındadır.
Düzenlenen ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Belgesi’nin geçerlik süresi üç yıldır. Bu süre içinde altı aylık veya yıllık dönemlerde standarda uygunluk denetimi yapılmaktadır. Üç yılın sonunda ise yeniden belgelendirme çalışması yapılması gerekiyor.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Belgesi’nin nasıl alınacağı ve başvuru için hangi belgelere ihtiyaç olacağı konusunda daha açıklayıcı bilgi almak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurabilirsiniz.