Artık herkes, kuruluşların ne kadar insan haklarına saygılı olduklarını ve ne kadar çalışanlarına karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirdiklerini sorgulamaya başladı. Kuruluşlar mal veya hizmet üretirken, iş süreçlerinin her aşamasında, çalışanların haklarının gereği olan değerlere uygun davranmak, üstelik bunu bir sistem içinde yapmak zorundadırlar.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi, kuruluşları bu yönde sistemli olmaya zorlayan bir standartlar bütünüdür. Bu standartlar sayesinde, çocukların çalıştırılması, çalışanların zor kullanılarak çalıştırılması, çalışanların sendika kurma ve toplu pazarlık yapma hakları, çalışma saatlerine uyum, çalışanların maaş ve ücretleri, çalışma ortamının sağlıklı ve güvenli olması, çalışanlara ayırımcılık ve disiplin uygulamaları gibi bir dizi prensip, kuruluşların politikalarında, iş süreçlerinde ve uygulama talimatlarında yerini almış olmaktadır.
Bütün bu sayılan prensiplerin kabul edilmesi ve uygulanması ile o kuruluş, üzerine düşen soysal sorumluluk yükümlülüklerini yerine getirmiş olmakta ve çalışanların hakları güvence altına alınmış olmaktadır.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi standartları, hem özel sektör kuruluşları için hem de kamu sektörü kuruluşları için uygulanabilir niteliktedir. Bu konuda standardın yapısında bir farklılık bulunmuyor. Her sektörden ve her faaliyet türünden kuruluş, işlem hacmi ne olursa olsun, kaç çalışanı olursa olsun, Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi standartlarını işletmesinde uygulayabilir. Hatta sivil toplum kuruluşları bile bünyesinde bu sistemi kurabilir.
Sistem, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen sosyal sorumluluk kavramlarının tamamlayıcısı niteliğinde olduğundan, ISO standardını kuran ve uygulayan bir kuruluş, bütün sürdürülebilirlik faaliyetleri için alt yapısını hazır hale getirmiş demektir. Bunun yanında bu kuruluş, sosyal ve çevresel katma değerini de yükseltmiş olmakta ve sürdürülebilir kalkınmaya destek veriyor demektir.
Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi kurulduktan sonra, ayrıca bir de bu sistemin belgesini almak konusunda yasal bir zorunluluk bulunmuyor. Üstelik standartların genel yapısı da belgelendirmeden çok, kuruluşlara rehberlik etmek amacını taşıyor. Yine de yapılacak incelemeler sonrasında, gerekli koşulları sağladığını kanıtlayan kuruluşlar, talep ettikleri takdirde, ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi Belgesi alabilir.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’nin nasıl kurulacağı ve kimler tarafından kurulabileceği konusunda daha açıklayıcı bilgi almak için, hatta bu sistemi kurmak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurabilirsiniz.