ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi standardı, kuruluşların sosyal, ekonomik ve çevresel anlamda sürdürülebilir olma arayışlarına destek vermeyi amaçlamıştır. Aynı zamanda kuruluşların kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını iş süreçlerine adapte edebilmelerine yardımcı olacak en kapsamlı standart olarak kabul edilmektedir.
Yakın zamanda ISO 26000 standardı, birçok kuruluşun, tedarik zinciri yönetiminden başlayarak bütün diğer faaliyetlerinde dikkate alacağı önemli uluslararası standartlardan biri olacaktır. Hatta gelecekte kuruluşların devlet ve sivil toplum örgütleri ile olan ilişkilerinde de zorunlu hale gelebilecektir.
Bugün kaliteli ürün, çevreye duyarlılık, düşük maliyet ve güvenlik konuları, kuruluşlar için ne kadar hayati önem taşıyorsa, sosyal sorumluluklara ve ahlaka uygun faaliyet göstermek de diğer kuruluşlarla rekabet edebilmenin önemli bir koşulu haline gelmiştir.
ISO 26000 standardına bakıldığında şu temel sosyal sorumluluk prensiplerini yansıttığı görülmektedir:
- Sorumlu olmak
- Şeffaf olmak
- Etik davranmak
- Paydaşların beklentilerine ve haklarına saygı göstermek
- Yasal düzenlemelere saygılı olmak
- Uluslararası davranış kurallarına saygılı olmak
- İnsan haklarına saygı göstermek
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi, mal veya hizmet üretim süreçlerinin, insan haklarına değer veren bir sistem içinde çalışıp çalışmadığını ölçümler. ISO 26000 standardına uygun faaliyet gösteren bir kuruluşta, en azından şu sayılan konular güvence altına alınmış olmaktadır:
- Çalışma ortamının sağlık ve güvenlik koşulları
- Çalışanların yaşlarının çalışmak için uygunluğu
- Ücret koşullarında farklı davranılmadığı
- Irk, din, cinsiyet gibi sosyal ayrımlara dayalı iş koşullarında farklı davranılmadığı
- Ücretin yeterli olduğu
- Çalışma saatlerinin uygun olduğu
- Toplu sözleşme ve örgütlenme haklarının varlığı
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi, kuruluşların sürdürülebilir kalkınmalarına katkıda bulunmayı hedef almıştır. Bu standard, sosyal sorumluluğun bir gereği olarak kuruluşun yasal düzenlemelere uyumunu ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini teşvik etmektedir.
Kısaca ISO 26000 standardı, kuruluşun toplumsal sorumluluğunu pekiştirmeye yönelik uluslararası tavsiyeler niteğindedir. Faaliyetin konusu ne olursa olsun, uzun vadede, kuruluşun sosyal sorumluluk stratejisi oluşturmasına ve uygulamasına rehberlik eder.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’nin temel prensipleri konusunda daha açıklayıcı bilgi almak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurabilirsiniz.