ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’nin standartlarını belirlemek üzere dünyanın her yerinden çok sayıda sivil toplum kuruluşlarından, tüketici gruplarından, resmi kuruluşlardan, işçi gruplarından insanlar bir araya gelmişler ve beş yıl süren bir çalışmanın arkasından, uluslararası bir görüş birliği sağlanmış ve 2010 yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından bu standartlar yayınlanmıştır.
Bu uluslararası standardın farklı sosyal sorumluluk yönleri, bu şekilde doksandan fazla ülkeden 40 kadar uluslararası kuruluş tarafından geliştirilmiştir. Bu uzmanlar altı farklı gruptan bir araya gelmişlerdir: tüketiciler, resmi organlar, sanayi şirketleri, işçi grupları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyen, destek, araştırma ve diğerleri.
Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’nin temel amacı, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaktır.
Bir kuruluşun, faaliyet gösterdiği topluma ve çevreye etkisi ile ilgili olarak gösterdiği performans, bir ölçümleme yapılırken, kritik bir anlam taşımaya başlamıştır. Öyle ki, rakiplerine karşı rekabet avantajı yaratması, piyasada saygınlık kazanması, müşterilerinin dikkatini çekebilmesi, rakipleri ile, resmi mercilerle, sponsorlar ile ya da yatırımcılar ile güzel bir iletişim kurabilmesi, hep Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi standardını uygulaması sayesinde olacaktır.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi performans değerlendirmesi, kuruluşun performansını ve sosyal sorumluluk davranışı konusundaki gelişimini ölçmektedir.
Bu uluslararası standart, kuruluşta sosyal sorumluluk olgusunu tanımaya ve sosyal sorumluluk ilkelerini oluşturmaya rehberlik etmektedir. Zamanla da bu ilkeler kuruluşun bir alışkanlığı haline dönüşecektir. Aynı zamanda bu uluslararası standart, sosyal sorumluluk performans sonuçlarının ve iyileştirmelerin önemini vurgulamaktadır.
Kısaca ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi içinde ele alınan projelerde önce insan kavramı ele alınmaktadır. Bu sistem insan odaklıdır. İşin doğrusu bütün kuruluşların topluma karşı sorumlulukları vardır. Her kuruluşun dünyanın daha yaşanılır bir dünya olması için yapılacak her faaliyeti desteklemesi gerekir. ISO 26000 standardı, kuruluşlarda sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesine ve bu yönde bir sistem kurulmasına yardımcı olmaktadır.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’nin ne olduğu ve bu sistemi kurmanın kuruluşa ne yarar sağlayacağı konusunda daha fazla bilgi almak için, hatta bu sistemi kurmak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurabilirsiniz.