Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için, resmi makamlar, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli organizasyonlar el ele veriyor ve ortak çözümler üretmeye çalışıyorlar. Sosyal sorumluluklar, artan dünya nüfusu, gittikçe tükenen doğal kaynaklar ve çevre sorunları, artık insanlarda ciddi kaygılar uyandırmakta.
Sosyal sorumluluk, insanların kendi çıkarları olduğu kadar toplumun genel çıkarlarını da koruyacak ve geliştirecek adımlar atmasıdır denebilir. Sosyal sorumluluk alanı ise toplum ve çevredir. Buradan hareketle sosyal sorumluluk kavramı, bir kuruluşun faaliyette bulunduğu ortamı korumak ve geliştirmek konusunda üstlendiği yükümlülükleri açıklar.
Bir taraftan doğal çevreyi korumak, diğer taraftan müşterilerin beklentilerini dikkate alarak kaliteli ve güvenli ürünler üretmek, bir taraftan da kuruluşun yatırımlarını kazançlı kılacak bir şekilde yönetmek, sosyal sorumluluğun gerekleridir.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi kurmanın yararlarına gelince. Bu sistemin standartları yedi başlık taşımaktadır:
- Organizasyonel yönetim
- İnsan hakları
- İş gücü uygulamaları (çalışan uygulamaları)
- Çevre
- Etik iş uygulamaları (adil çalışma uygulamaları)
- Müşterilerin kalkınması (tüketici meseleleri)
- Yerel halkın kalkınması (toplumsal katılım ve gelişme)
Her kuruluş bu sistemi kurarken, yukarıdaki başlıklar altında açıklanan süreçleri hazırlamak zorundadır. Bu süreçler her kuruluşun kendi değerleri ve faaliyet alanına göre belirlenecektir.
Bu şekilde bir sistem kuran kuruluşlar muhakkak ki bir takım yararlar elde edeceklerdir. Kısaca ISO 26000 standardının kuruluşlara sağlayacağı yararlar şunlardır:
- Bir kere rakiplere karşı üstlünlük elde edilecektir. Bu büyük bir rekabet avantajıdır.
- Ayrıca kuruluşun sektördeki saygınlığı ve marka değeri artacaktır.
- Kuruluş bu şekilde yeni müşteriler kazanacak ve elindeki müşterileri de kaçırmamış olacaktır.
- Kuruluş çalışanlarının moralleri yükselecek, kuruluşa bağlılıkları artacak ve verimlilikleri yükselecektir.
- Yatırımcıların, pay sahiplerinin, sponsorların ve diğer finans gruplarının kuruluşa bakış açıları değişecektir.
- Kuruluşun, resmi makamlarla, medya ile, rakipleri ile ve müşteriler ile iletişimi güçlenecek, ilişkileri gelişecektir.
ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’nin ne olduğu ve bir kuruluşa ne gibi yararlar sağlayacağı konusunda daha fazla bilgi almak için, TURCERT belgelendirme kuruluşunun deneyimli yönetici ve çalışanlarına başvurabilirsiniz.